Siapakah pengendali makanan? Ini soalan yang biasa orang tanya & keliru.
Pengendali makanan ialah sesiapa yang terlibat dalam proses penyediaan makanan bagi tujuan menjual iaitu tukang masak, pembantu dapur, orang yang membantu memotong bahan mentah, operator kilang makanan, pekerja kilang ais, peniaga makanan di pasar malam & pasar Ramadan dan sebagainya.
Peranan seorang pengendali makanan adalah sangat penting dalam menghasilkan sesuatu produk makanan / makanan yang selamat untuk dimakan oleh semua. Lagi-lagi pada musim wabak COVID-19 ini, tanggungjawab seorang pengendali makanan dalam menjaga etika kebersihan diri adalah sangat penting. Walaupun PKP fasa 2 telah dilaksanakan, premis makanan masih boleh beroperasi untuk ''take away'.
Dalam kesibukan menyediakan makanan dan melayan pelanggan, jangan lupa untuk sentiasa mencuci tangan anda. Gunakan sabun & air untuk cuci tangan anda.
Mencuci tangan adalah cara terbaik untuk mencegah jangkitan penyakit berjangkit seperti COVID-19. Budayakan amalan cuci tangan.
See less
Like
Comment
Siapakah pengendali makanan? Ini soalan yang biasa orang tanya & keliru.
Pengendali makanan ialah sesiapa yang terlibat dalam proses penyediaan makanan bagi tujuan menjual iaitu tukang masak, pembantu dapur, orang yang membantu memotong bahan mentah, operator kilang makanan, pekerja kilang ais, peniaga makanan di pasar malam & pasar Ramadan dan sebagainya.
Peranan seorang pengendali makanan adalah sangat penting dalam menghasilkan sesuatu produk makanan / makanan yang selamat untuk dimakan oleh semua. Lagi-lagi pada musim wabak COVID-19 ini, tanggungjawab seorang pengendali makanan dalam menjaga etika kebersihan diri adalah sangat penting. Walaupun PKP fasa 2 telah dilaksanakan, premis makanan masih boleh beroperasi untuk ''take away'.
Dalam kesibukan menyediakan makanan dan melayan pelanggan, jangan lupa untuk sentiasa mencuci tangan anda. Gunakan sabun & air untuk cuci tangan anda.
Mencuci tangan adalah cara terbaik untuk mencegah jangkitan penyakit berjangkit seperti COVID-19. Budayakan amalan cuci tangan.
See less
Like
Comment
Food Handler is personnel who involve in food preparation and processing. He/she could be restaurant / canteen / bakery owners and workers, cook, catering, nursery teacher who prepare food, food processors, technician and packers etc etc.
The role of a food handler is important in processing safe food / food products for consumers. A food handler with good personal hygiene will minimize food contamination. In this critical period (MCO), food handlers' responsibility is even higher as all restaurants and cafes practicing "take away" business.
Food handlers should practise good personal hygiene from the following aspect
(A) Attire
Food handlers should wear light colour attires (cloth, long trousers, apron, face mask, hair net, gloves). This is to ease observation if the attire is dirty and could be washed. The apron should not posses pocket to avoid contamination from hands. Enclosed shoes should be wore.
(B) Hygiene
Only food handlers with healthy and fit are allowed to handling food. They should make sure their nails are short and clean.
(C) Behaviour
While preparing food, food handlers should not wear accessories, do make up, coughing & sneezing towards the food, smoking, scratching their head or any parts of body etc etc. They should always wash their hands, especially before they prepare food, after visiting toilet, after throwing rubbish, after touching notes or whenever their hands are dirty.
To be a food handler, one should make themselves understand they responsibility so that could processing safe food and avoid food poisoning.
No comments:
Post a Comment